Thema

 • Later Leiden we zelf!

  Persoonlijk leiderschap voor nu en de toekomst

  Zowel publieke als private organisaties staan steeds meer onder druk om snel te veranderen. Door technologische ontwikkelingen, globalisering en flexibilisering wordt van organisaties veel gevraagd, waardoor ze hun manier van werken moeten aanpassen. Tegelijkertijd wordt er verlangd dat organisaties steeds betere prestaties neerzetten en beter reageren op de behoeftes van hun publiek. Elk individu kan veel bijdragen aan het handelen van de organisatie, maar degene die de meeste invloed heeft is de leider. De vraag is alleen bij wie het leiderschap nou eigenlijk ligt.

  Niet langer is dit de hiërarchische leider aan de top die hier verantwoordelijk voor is, maar steeds vaker zijn het de werknemers zelf die moeten zorgen voor deze veranderingen. Zo ontstaan er sneller zelfsturende teams die samen moeten zorgen voor meer efficiëntie en effectiviteit en krijgen werknemers meer zelfstandigheid door flexwerken. Persoonlijk leiderschap in de vorm dat niet alleen managers maar ook werknemers invloed kunnen uitoefenen en een leidende rol kunnen nemen normaliseert. Kennis over persoonlijk leiderschap is dan ook belangrijk voor iedereen om invloed uit te oefenen in ieder stadium van je loopbaan, van student tot commissaris van een grote organisatie.

  Dat werknemers steeds meer invloed hebben in een organisatie, is niet alleen te zien in het publieke domein, zoals bij de buurtzorg maar ook in private organisaties wordt er steeds meer gebruik gemaakt van zelfsturende teams. Tegelijkertijd is bij sommige organisaties ook de tendens te zien naar juist meer centralisatie zoals bij de Nationale Politie het geval was. In hoeverre kun je als werknemer dan nog invloed uitoefenen, of kan je wel invloed uitoefenen als leider wanneer de organisatie verspreid is over het hele land?

  Het is de vraag of persoonlijk leiderschap een andere verantwoordelijkheidsplicht draagt bij publieke organisaties dan bij private organisaties. Bij persoonlijk leiderschap ligt de verantwoordelijkheid bij de persoon zelf en het is soms moeilijk daar voldoende controle over te houden. Hoe wordt ervoor gezorgd dat werknemers ook daadwerkelijk handelen volgens de regels wanneer ze zelf de verantwoordelijk hebben over hun handelen?

  Persoonlijk leiderschap is een actueel concept dat steeds belangrijker lijkt te worden voor de toekomst. Dertig jaar geleden werd er nog weinig aan deze vorm van leiderschap gedacht. Dit is een reden waarom we er nú bij stil moeten staan, voor de toekomst. Tijdens het Landelijk Congres der Bestuurskunde 2017 wordt er meer inzicht gegeven in persoonlijk leiderschap binnen het publiek en private domein door middel van lezingen, workshops en (panel)discussies.

 • Adres

  Postadres:
  Landelijk Congres der Bestuurskunde
  Turfmarkt 99
  2511 DP Den Haag

  Mail:
  info@lcb.nl

  Bezoekadres:
  Landelijk Congres der Bestuurskunde
  Kamer 3.20
  Turfmarkt 99
  2511 DP Den Haag

  Blijf op de hoogte van het LCB!

  Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief
  * = verplicht veld

  Kalender 2017

  september 2017
  m D w d v Z Z
       
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
  © LCB | Ontworpen door Atma Saam