Thema

 • Nederland in Transitie

  ‘Een gedeelde verantwoordelijkheid voor een duurzame samenleving’

  Heftige stormen, oplopende temperaturen, een stijgende waterspiegel en meer droogte. Wetenschappers zijn het erover eens: het klimaat verandert. De wereld heeft hierop gereageerd en beseft dat actie nodig is. In het verdrag van Rome, het Kyoto Protocol en het recent gesloten klimaatakkoord van Parijs worden de eerste stappen gezet om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Het is nu aan de verschillende landen en internationale organisaties om maatregelen te treffen.

  Voor Nederland zijn de belangen groot, omdat een deel van ons land onder de zeespiegel ligt en onze economie bijzonder energie-intensief is. In het recente regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ wordt ruimschoots aandacht besteed aan de verduurzaming van Nederland. Het openbaar bestuur komt voor nieuwe uitdagingen te staan om de klimaatdoelstellingen die voortvloeien uit het klimaatakkoord van Parijs te realiseren.

  Nederland heeft de doelstelling om 49% emissiereductie te realiseren in 2030. Om die doelstelling te halen, is een energietransitie en de overgang naar een circulaire economie noodzakelijk. Een vergaande samenwerking tussen overheid, markt en samenleving is van essentieel belang om breed de transitie in te zetten. Het wettelijk verankeren van de klimaatdoelen is een eerste stap in de goede richting en kan voor commitment zorgen, maar de werkelijke uitdaging ligt vooral in de uitwerking van beleidsdoelen, de inzet van beleidsinstrumenten en afspraken met het bedrijfsleven. Een breed draagvlak in de samenleving is nodig om onzekerheid, wantrouwen en weerstand bij burgers te voorkomen.

  De urgentie van het voeren van succesvol klimaatbeleid is nu groter dan ooit. Op het Landelijk Congres der Bestuurskunde wordt deze uitdaging vanuit verschillende kanten belicht. Moet de overheid het voortouw nemen of kan zij zich beperken tot een faciliterende rol voor initiatieven van anderen? Hoe moeten toezicht en handhaving worden vormgegeven? Wat is de rol van burgerparticipatie in het te voeren klimaatbeleid? Welke best-practices bestaan er op het vlak van publiek-private samenwerking? Wat is de invloed van de Europese Unie op het nationale klimaat- en energiebeleid? En in hoeverre is de overheid juridisch gebonden aan haar klimaatdoelstellingen? Kortom op welke manier komt bestuurlijk Nederland tot effectief klimaatbeleid.

  Op het Landelijk Congres der Bestuurskunde 2018 komen studenten, wetenschappers, professionals en bestuurders bijeen om te spreken over deze uitdagingen voor Nederland. Door middel van keynotes, workshops en discussies krijgt u inzicht en inspiratie om de gedeelde verantwoordelijkheid voor een duurzame samenleving op te pakken.

 • Adres

  Harmoniegebouw Rijksuniversiteit Groningen

  Oude Kijk in ’t Jatstraat 26

  9712 EK Groningen

  tel: 06 33166548

  mail: info@lcb.nl

  Blijf op de hoogte van het LCB!

  Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief
  * = verplicht veld

  Kalender 2017

  september 2018
  M D W D V Z Z
       
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930

  Contactformulier

  Velden met een * zijn verplicht

  © LCB 2018 | Ontworpen door Atma Saam