“Kunstmatige intelligentie als ondersteuning bij het verwijderen van tonnen aan drijvend plastic afval in onze oceanen”

Kunstmatige intelligentie kan een grote rol spelen bij het terugvinden van in zee drijvend plastic op satellietbeelden. Aardobservatiewetenschapper Lauren Biermann en collega’s (Plymouth Marine Laboratory in het Verenigd Koninkrijk) hebben een AI algoritme ontwikkeld dat plastic in zee kan herkennen op opnames. Dit algoritme kan stukken drijvend macroplastic – groter dan 5 millimeter – met een nauwkeurigheid van 86 procent onderscheiden van bijvoorbeeld zeewier en zeeschuim.

Het team van Biermann trainde het algoritme met behulp van beelden van de Sentinel 2-satellieten van de ESA. Drijvend plastic afval weerkaatst licht op een bepaalde manier, waardoor het een unieke spectrale ‘vingerafdruk’ heeft. Het algoritme leerde ook de spectrale vingerafdrukken van andere materialen te herkennen om deze te kunnen onderscheiden van plastic. Bij meerdere tests, in onder andere Canada en het Verenigd Koninkrijk, bleek het algoritme in maar liefst 86 procent van de gevallen plastic afval te herkennen.

Vandaag de dag wordt drijvend plastic voornamelijk gemonitord vanaf boten, waardoor er maar kleine gebieden in kaart kunnen worden gebracht en er moet worden aangenomen dat die gebieden een goed beeld geven van het probleem op grotere schaal. Het kunstmatig intelligent algoritme ontwikkeld door Biermann en collega’s is een goede stap richting het monitoren van plastic afval op grote schaal: in de toekomst kan deze techniek milieuonderzoekers ondersteunen bij het monitoren en verwijderen van tonnen aan drijvend plastic afval in de oceanen.

Kom meer te weten over kunstmatige intelligentie en de toepassing van AI binnen verschillende sectoren tijdens het Landelijk Congres der Bestuurskunde 2020 op 12, 13 en 14 mei!

 

Bron:

Lu, D. (2020, 30 April). Kunstmatige intelligentie herkent in zee drijvend plastic op satellietbeelden. New Scientist. Geraadpleegd van https://newscientist.nl/nieuws/kunstmatige-intelligentie-herkent-in-zee-drijvend-plastic-op-satellietbeelden/ 

Biermann, L., Clewley, D., Martinez-Vicente, V., & Topouzelis, K. (2020). Finding Plastic Patches in Coastal Waters using Optical Satellite Data. Scientific Reports10(1), 1-10. Geraadpleegd van https://www.nature.com/articles/s41598-020-62298-z

Categorieën: LCB 2020

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL