Paul Frissen, geboren in 1955 in Puth, Nederland, is een vooraanstaand Nederlands bestuurskundige en politiek filosoof. Hij studeerde politicologie en promoveerde in 1989 cum laude op het proefschrift “Bureaucratische cultuur en informatisering”, waarvoor hij de Samsom H.D. Tjeenk Willink-prijs en de G.A. van Poeljeprijs ontving.
Gedurende zijn academische carrière was Frissen hoogleraar Bestuurskunde aan de Tilburg University, waar hij zich richtte op analyses van de moderne staat en onderzoek deed op het snijvlak van bestuurskunde en politieke filosofie. Daarnaast bekleedde hij de functie van decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag.
Frissen staat bekend om zijn kritische benadering van overheidsbemoeienis en pleit voor een beperkte rol van de staat in het persoonlijke leven van burgers. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan, waaronder “De integrale staat: Kritiek van de samenhang” en “Het geheim van de laatste staat: Kritiek van de transparantie”.
In zijn afscheidsrede aan de Tilburg University benadrukte Frissen het belang van het accepteren van de imperfecties van de wereld en de samenleving, en waarschuwde hij voor de gevaren van overmatige controle en regulering door de staat.
Na zijn emeritaat blijft Paul Frissen actief als spreker en adviseur op het gebied van bestuurskunde en politieke filosofie, waarbij hij zijn inzichten deelt over de rol van de staat en de relatie tussen overheid en burger.