Sprekers

Jan Rotmans

Hoogleraar Transitiekunde (EUR)

Hij was ooit de jongste hoogleraar in Nederland en de eerste die op klimaatverandering promoveerde. Momenteel is hij als hoogleraar een internationale autoriteit op het gebied van transities & duurzaamheid. Als maatschappelijk gedreven en bevlogen hoogleraar publiceerde hij ruim 300 artikelen op het gebied van klimaatverandering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties. Daarnaast heeft hij een rijke carrière waarin hij onder andere ICIS, Drift, Urgenda en Nederland Kantelt mede heeft opgericht. Door mensen niet als activist in het harnas te jagen maar juist door mensen in het hart te raken, streeft hij ernaar mensen te inspireren om de verantwoordelijkheid te pakken voor een duurzame samenleving. In zijn nieuwe boek Omwenteling maakt Rotmans de verbinding tussen hoofd, hart en handen met aansprekende verhalen van mensen die een persoonlijke transitie durfden aan te gaan in onze snel veranderende wereld.

Patrick en Milan van der Meulen

Climate Reality Leaders

Patrick en Milan van der Meulen zijn ondernemers in hart en nieren en gepassioneerd in actuele thema’s en wereldwijde transitie. Samen zijn ze de oprichters van zonne-energieleverancier enie.nl. In 2015 werden de broers benoemd tot Climate Reality Leader na een opleiding van de voormalige Vicepresident van de Verenigde Staten, Al Gore. Tevens zijn ze sinds 2016 regiomanager voor het Climate Reality Project in de Benelux. Op deze manier hebben zij zich gecommitteerd aan een dynamische groep van internationale wereldveranderaars die het debat over klimaatproblemen en duurzaamheid vormgeven. Daarnaast behoren ze samen tot de Top 3 beste jonge ondernemers in Nederland, geselecteerd door het ondernemersplatform Sprout in 2016.

Caroline Nagtegaal

Europarlementariër ALDE

Europarlementariër Caroline Nagtegaal zal op 16 mei een keynote verzorgen. Naast het feit dat zij Europarlementariër is, organiseerde zij zelf in 2002 het LCB. Voordat zij Europarlementariër werd was zij consultant voor KPMG, werkzaam voor het Rotterdamse havenbedrijf en lobbyist voor de Schiphol group. Vanuit haar rol als parlementariër en als lid van de commissie “Industry, Technology, Research and Energy” zal Caroline een Europese invalshoek toevoegen.

Sandor Gaastra

Directeur-generaal Energie, Telecom en Mededinging

Sandor Gaastra is directeur-generaal Energie, Telecom en Mededinging bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarnaast heeft hij een zetel in het Topteam Energie, het dagelijks bestuur van de Topsector Energie.

Anne-Marie Rakhorst

Zakenvrouw van het jaar in 2000

Anne-Marie Rakhorst staat in de top 10 van de Trouw Duurzame 100, is oprichter en eigenaar van het platform Duurzaamheid.nl, dat samen met professionals, betrokken bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden Nederland verder wil verduurzamen. Ook stond ze aan de wieg van het initiatief ‘17 doelen die je deelt’, dat Nederland kennis laat maken met de Sustainable Development Goals. Zij maakt ook deel uit van de Stichting Urgenda, de Amsterdamse Klimaatraad en de Raad van Advies van de Club van Rome.

Carola Wijdoogen

Directeur Duurzaam Ondernemen NS

Nummer 11 in de Trouw Duurzame 100! Als directeur Duurzaam-ondernemen van de NS werd zij in 2014 werd gekozen tot MVO-manager van het jaar. Wijdoogen is sinds 2006 werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen en werd in 2010 benoemd in deze functie. In 2014 rondde zij de grootste aanbesteding van groene stroom in de Nederlandse geschiedenis af. Met als belangrijkste eis dat het nieuwe groene stroom betreft. Daardoor zal het aantal windparken in Nederland verdubbelen en geeft ze een belangrijke invulling aan het Energie akkoord.

Ook staat Carola aan de wieg van de eerste milieu winst- en verliesrekening gepubliceerd door NS en heeft zij in 2014 bijzondere resultaten behaald op het onderwerp ‘verbinden & ontmoeten’, onder meer met de FlirtCoupé en het Jobcarving project.

Carola heeft als ambitie om een systeemverandering in Nederland en Europa teweeg te brengen die tot een hoger aandeel duurzame energie leidt. Daartoe gaat de NS samen met andere energie-intensieve bedrijven de opgedane kennis en ervaring uit circulaire inkooptrajecten delen.

Menno Spaan

Directeur Haagse Beek organisatieadvies

Menno Spaan is bestuurskundige met een specialisatie organisatiekunde. Hij is oprichter en directeur van Haagse Beek organisatieadvies, van waaruit hij met een team van adviseurs de overheid helpt om te veranderen. Menno Spaan heeft als missie om de overheid mooier en beter te maken. Hij begeleidt publieke organisaties in hun innovatieproces, schrijft over innoveren in de publieke sector, spreekt hierover als gastspreker en treedt op als dagvoorzitter. Zijn boek over innovatie van publieke organisaties 'Van indammen naar laten stromen, concreet werken aan innovatie van publieke organisaties' komt april 2018 uit. De dijken weghalen in plaats van hoger maken, totstandkoming van de eerste CO2-neutrale of zelfs CO2-negatieve weg, de totstandkoming van de Energie en Grondstoffen Fabriek van de waterschappen, het zijn praktijkverhalen in het boek van publieke organisaties die volledig anders gingen werken. Op basis hiervan beschrijft Menno Spaan aanknopingspunten voor mensen die de veranderingen aan willen gaan en innovatie in de publieke sector tot stand willen brengen.

Ad van Wijk

Professor Sustainable Energy

Ad van Wijk is duurzame energie ondernemer en deeltijd Professor Future Energy Systems aan de TU Delft. Hij is eveneens verbonden aan KWR Water research institute, waar hij het onderzoeksprogramma Energie en Water vormgeeft. En hij is lid van de Noordelijke Innovation Board om de energietransitie te realiseren.

In 1984, was van Wijk mede-oprichter van het bedrijf Ecofys, later een onderdeel van Econcern. Van Wijk was de CEO van Econcern een bedrijf dat vele nieuwe duurzame energieproducten, diensten en projecten ontwikkelde. Voorbeelden zijn het 120 MW offshore windpark Prinses Amalia in de Noordzee, diverse multi-MW zonne-energieparken in Spanje en een bio-methanol fabriek in Nederland, de grootste tweede generatie biomassa plant in de wereld.

Van Wijk ontving vele belangrijke prijzen voor excellent ondernemerschap. Ondermeer werd hij verkozen tot de Nederlandse ondernemer van het jaar in 2007 en topman van het jaar in 2008.

Pauline Westendorp

Oprichter Oranje Energie

Pauline Westendorp is aanjager van het eerste uur van 02025, Amsterdam Koploper Schone Energie. De missie verwezenlijken dat de regio Amsterdam koploper schone, eerlijke en veilige energie is in 2025 lukt alleen als we het echt samen doen; ondernemers, onderwijs, overheid, overige organisaties en initiatieven van jou en mij! Een heerlijke reis waarin we steeds meer mensen echt handelingsperspectief bieden. En dat we bij het 750 jarig bestaan van onze stad onszelf een cadeau geven waar de hele wereld van mee profiteert.

Reinier van den Berg

Klimatoloog en weerpresentator RTL 4

Van den Berg heeft gestudeerd aan de Universiteit te Wageningen en specialiseerde zich in luchtverontreiniging. Hij is onder andere bekend van RTL Weer, het dagelijkse weerbericht van RTL 4 dat hij vanaf de start van de zender in 1989 tot en met begin 2018 presenteerde. Hij is daarmee 's lands langst zittende weerpresentator. Daarnaast is hij specialist in klimaatverandering en benadrukt hij in publicaties en lezingen het belang van duurzaamheid. Zijn slogan is: de ander te groen af zijn. In zijn lezingen gebruikt hij spectaculaire beelden van de (smeltende) ijskap van Groenland, waarheen hij expedities organiseert.

 • Adres

  Harmoniegebouw Rijksuniversiteit Groningen

  Oude Kijk in ’t Jatstraat 26

  9712 EK Groningen

  tel: 06 33166548

  mail: info@lcb.nl

  Blijf op de hoogte van het LCB!

  Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief
  * = verplicht veld

  Kalender 2017

  november 2018
  M D W D V Z Z
       
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  

  Contactformulier

  Velden met een * zijn verplicht

  © LCB 2019 | Ontworpen door Atma Saam