“Dankzij AI kan de gezondheidszorg in Europa meer dan 170 miljard euro besparen op kosten voor obesitas, dementie en borstkanker.”

Uit onderzoek van Strategy&, het wereldwijde strategische adviesbureau van PwC, is gebleken dat het op grote schaal toepassen van kunstmatige intelligentie kan resulteren in een efficiëntere en beter toegankelijke gezondheidszorg en in besparingen voor patiënten. Alleen al in de zorgtrajecten obesitas, dementie en borstkanker kan de implementatie van AI naar schatting meer dan 170 miljard euro besparen voor de Europese zorgstelsels. Strenge wet- en regelgeving zorgen er echter voor dat de optimale inzet van AI nog flink wordt tegengehouden.

Het onderzoek ‘Sherlock in Health: How artificial intelligence may improve quality and efficiency, whilst reducing healthcare costs in Europe’ (Strategy&, 2017) kaart meerdere aspecten aan binnen de drie genoemde zorgtrajecten, namelijk: de mogelijke implementatiekosten, de efficiëntie op het gebied van preventie, de kosten die ondanks het gebruik van AI moeten worden gemaakt en het diagnosticeren of behandelen van aandoeningen.

De toepassing van kunstmatige intelligentie zou in het komende decennium een kostenbesparing van 90 miljard euro kunnen opleveren bij de preventie van obesitas bij kinderen. Bij de diagnose van dementie is deze kostenbesparing 8 miljard euro in de komende 10 jaar: met AI kan een diagnose worden gesteld die 90 procent betrouwbaar is. Ook kan AI bijdragen aan de diagnose en behandeling van borstkanker: toepassing op grote schaal zou in het komende decennium een besparing opleveren van 74 miljard euro.

Kom meer te weten over kunstmatige intelligentie en de toepassing van AI binnen verschillende sectoren tijdens het Landelijk Congres der Bestuurskunde 2020 op 12, 13 en 14 mei!

 

Bron:

Strategy&. (2017). Sherlock in Health: How artificial intelligence may improve quality and efficiency, whilst reducing healthcare costs in Europe. Geraadpleegd van https://www.pwc.nl/nl/assets/documents/pwc-sherlock-in-health.pdf


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN